Warning: Use of undefined constant nohtml - assumed 'nohtml' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/modules/News/print.php on line 30 Warning: Use of undefined constant nohtml - assumed 'nohtml' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/modules/News/print.php on line 37 Vedb├Žk Sportsdykkerklub - Ven Vest Vraget


Ven Vest Vraget
Dato: S°ndag, 03. juli 1988 kl. 19:12:28
Emne: Ture/aktiviteter


Da dette vrags historie er ukendt, bliver det på grund af vragpositionen naturligt nok kaldt "Ven Vest". Da det blev fundet af dykkere, viste Farvandsdirektoratet og Søkortarkivet kun, at der var fundet vragrester på positionen i 1932 af opmålingsskibet "Marstrand" på et af dettes togter.

Til gengæld for "Ven Vest"s manglende historie har man opmålt skibets vigtigste konstruktive træk for eventuelt derigennem at kunne fastslå skibets identitet.Skibet var lastet med korn, da det forliste. Kornet lå løst i lasten, som var foret med vævede græsmåtter, for at kornet ikke skulle trænge ind mellem garneringens brædder.

Når man dykker på vraget, kan man tydeligt se, hvordan kornet har udvidet sig, da det er blevet vådt, og på det nærmeste har skubbet lugerne af og sprængt noget af træværket.

I vraget er der fundet fire tallerkener med blå kant, og to kopper med en underkop i engelsk fajance med et blåt kinesisk mønster. Hankene har en ret karakteristisk form. Desværre er der ingen fabriksmærker i fajancen og engelsk fajance var en massevare allerede fra slutningen af l7oo-tallet. Empire-tekanden er også uden mærker eller stempler, som kan datere den nøjagtigt. En barberkost i messingetui og nogle ituslåede krit piber hjælper heller ikke til en nøjagtig datering.

Derimod er der fundet fire glasflasker, som er blevet dateret på Holmegård Glasværk. Den ældste er 2oo år gammel.

2 og 3 syntes noget ældre end danske flasker fra omkring l8oo. Disse tre flasker må være udenlandske, måske Norske, da Holmegård først begyndte produktionen i 1825.

Den fjerde er det, der kaldes en "hamret bouteille" og ligner mere en dansk flaske og er fra midten af l8oo-taller, måske noget før.

Sammenholdt med fajancekoppernes helhedspræg tyder på, at de er fra noget før midten af 18oo-tallet, og tekandens udprægeempireform, kan man med al mulig forbehold datere vraget til 183o'rne - 184o'rne.

Men dette er stadig en bred og vag datering, især hvis man for at fastslå skibets identitet og dermed dets historie skal gennemse adskillige tiårs søretsprotokoller fra både Helsingør og København, da et forlis ved Ven kan have bevirket søforhør begge steder.

Vraget har, som det nu ligger på havbunden, en længde på ca. 24 m og en bredde på 7,3o m. Længden er sværest at måle nøjagtigt, da for og agterstævn er faldet ud fra vraget. Bredden er lettere at fastslå, da skibets sider står nogenlunde intakte, maksimalt 4 m op fra havbunden.

Når man nærmer sig vraget under vandet, er det meget let at genkende, for agterude rager rorstammen med rorpinden op som et gigantisk 7-tal ca. 3 m højt. Rorpinden er af jern og måler nu 3 x 3 er, i godstykkelsen og er 8o cm lang og let opad bøjet. Den er fastgjort til rorstammen ved hjælp af en jernmuffe med pyramideformet. Rorstammener en kraftig egebjælke (28 x 28 cm tyk). At rorpinden er så relativ kort og vender bagud, kunne tyde på, at skibet blev styret med et rat, der var forbundet med rorpinden med en kæde.

"Ven vest" er kravelbygget på enkelte egespanter (12 x 16 cm) med en indbyrdes afstand på 50 cm. Bordene er kraftige egeplanker (15 x 5 cm) hvor imellem man tydeligt kan se nådderne, da kalfartringen efter de mange år på havbunden er forsvundet.

Den indvendige klædning, garneringen, der ikke behøver at være så stærk som bordene, er derfor lavet af fyrreplanker, som er både bredere og tyndere (18 x 3 cm). Da skibet på denne sejlads medbragte en last korn, havde besætningen dækket last-rummet af med vævede græsmåtter, hæftet sammen med tynde pinde, som en slags "knappenåle", for ikke at skulle rense korn ud af alle revner og sprækker efter losningen.

Dækket, som for det meste er presset op at det våde opsvulmende korn, består af fyrreplanker (28 x 5 cm), liggende på kraftige dæksbjælker (25 x 22 cm).

I skibets forstævn findes resterne al' et stort spil, der fylder 4,8o m i skibets bredde og har en diameter på 40 cm ved spiltromlen. Dette er skibets ankerspil, der muligvis også kan have været brugt til lastning og losning.
Stævnenes form er nu noget tvivlsom, da både for - og agterstævn er faldet sammen. Noget i agterstævnens spantekonstruktion tyder på, at skibet har været platgattet med en bredde på ca. 5 m over bækken.


Vraget fremtræder som en lidt ældre bredbuget type, hvis nationalitet man dog endnu ikke har kunnet fastslå.

Det at skibet er sunket i Øresund med en kornlast, kunne tyde på at "Ven vest" var på vej nordpå fra en af de korn eksporterede østersøhavne. Bestemmelsesstedet er jo desværre ukendt for os, men en nærliggende mulighed kunne være Norge eller eventuelt England, lande som begge importerede korn.

Fremtidige dykninger og en nøjagtig arkæologisk opmåling af vraget vil kunne afsløre yderligere træk såvel af skibets konstruktion som gennem løsfund af dagliglivet ombord.

Et skibsforlis er jo at betragte som en ulykke hvor de, der redder sig fra det med livet i behold, oftest kun kan få det nødtørftigste med sig fra borde. Derfor fastfryses skibets miljø på det tidspunkt forliset skete.

Man kan sammenligne med Pompeji, hvis miljø og dagligdag blev fastfrosset ved et vulkanudbrud.

Da et skib nødvendigvis må være praktisk indrettet, må man regne med, at næsten alt ombord har været i brug. Udslidte genstande røg simpelthen udenbords. Derfor kan eftertiden hente værdifulde oplysninger om både skibskonstruktion, handelsvarene i lasten, og måske mest interessant - dagliglivet ombord - ud fra disse ulykkelige hændelser, hvor endog mand og mus kan være gået med skibet ned.


FM o3o788Denne artikel kommer fra Vedb├Žk Sportsdykkerklub
http://vskdyk.dk/

Internetadressen til denne artikel er:
http://vskdyk.dk//modules.php?name=News&file=article&sid=7