Warning: Use of undefined constant nohtml - assumed 'nohtml' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/modules/News/print.php on line 30 Warning: Use of undefined constant nohtml - assumed 'nohtml' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/modules/News/print.php on line 37 Vedbæk Sportsdykkerklub - Ny badevandsvarsling for Øresund


Ny badevandsvarsling for Øresund
Dato: Fredag, 03. juli 2009 kl. 09:00:34
Emne: Nyt fra klubmedlem


En ny fælles hjemmeside med badevandsprognoser for strandene ved Øresund startede 1. juli 2009. Det er Øresundsvandsamarbejdet, et dansk-svensk samarbejde, der står bag det nye varslingssystem, som med tiden kommer til at dække de fleste danske kommuner ud til nordlige Øresund.Bedre information om badevandet i Øresund

Den nye fælles hjemmeside for kommunerne ud til Øresund startede 1. juli 2009. Det er Øresundsvandsamarbejdet, samt DHI og de lokale kommuner, der står bag det nye varslingssystem, som viser mængden af bakterier (ikke alger) i vandet i Øresund.

Københavns Kommune har siden 2002 haft et varslingssystem, som sikrer at de badende ikke bader i vand med bakterier fra spildevand. Dette system bliver nu udbredt til også at omfatte Helsingør, samt senere Gribskov, Hørsholm, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk kommuner. Gentofte Kommune er også med, men har som Københavns Kommune allerede haft systemet i nogle år.

 

Fordelene ved det nye system

Der er to store fordele ved den nye hjemmeside. For det første får borgerne ét samlet sted, hvor de kan få badevandsinformationer - uafhængigt af hvilken kommune man bor i og hvor man gerne vil på stranden. For det andet er det en ”online” varsling – dvs. at den viser den aktuelle bade­vands­kvalitet og siden opdateres hele døgnet (i modsætning til de tidligere badevandskort og badevands­prøver, som først giver oplysninger efter at man har været ude i vandet).

 

Formand for Øresundsvandsamarbejdet og Centerchef i Københavns Kommune Jon Pape: ”Det er en stor fordel for dem der vil bade i Øresund, at de nu kan få et samlet overblik for de fleste af strandene på ét sted og at informationen er opdateret så den viser den aktuelle tilstand”.

 

Hvordan fungerer det?

Prognosen bygger på en kombination af en model af vandets bevægelser i Øresund, samt aktuelle oplysninger om kloakoverløb og aktuelle vejrdata. Kraftige regnskyl kan medføre at der udledes spildevand til badevandsområder (overløb). Hvis der sker et sådant overløb sendes en besked til modellen, som derefter beregner badevandskvaliteten, som koncentration og spredning af bakterier ved hver strand. Hvis vandet er fint vises et grønt symbol, som betyder at man godt kan bade. Hvis der er for mange bakterier ved en strand vises et rødt symbol, som betyder at badning frarådes. Der beregnes også en prognose for de næste 3 dage ud fra den aktuelle vejrudsigt.

Ud over denne nye varsling er der stadig den gamle kontrol med vandprøver, som den enkelte kommune står for. Mange af strandene har også en livredder, som også holder øje med vind, strøm, alger, brandmænd m.m.

 

Hvor finder man det?

Den nye hjemmeside kan ses på Øresundsvandsamarbejdets hjemmeside www.Oresundsvand.dk , samt på www.vandudsigten.dk/oresundBadevand . Øresundsvandsamarbejdet er et samarbejde mellem danske og svenske kommuner ud til Øresund om miljøet i Øresund. På Øresundsvandsamarbejdets hjemmeside finder man masser af informationer om Øresund.

Yderlige oplysninger kan fås ved henvendelse til marinbiolog Lars Anker Angantyr, Center for Park og Natur, Københavns Kommune. På telefon 33 66 36 60 eller lanker@tmf.kk.dkDenne artikel kommer fra Vedbæk Sportsdykkerklub
http://vskdyk.dk/

Internetadressen til denne artikel er:
http://vskdyk.dk//modules.php?name=News&file=article&sid=428