Warning: Use of undefined constant nohtml - assumed 'nohtml' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/modules/News/print.php on line 30 Warning: Use of undefined constant nohtml - assumed 'nohtml' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/modules/News/print.php on line 37 Vedbæk Sportsdykkerklub - På fotosafari med David Doublet


På fotosafari med David Doublet
Dato: Tirsdag, 27. august 1991 kl. 20:07:54
Emne: Nyt fra klubmedlem


I begyndelsen af august måned pakkede jeg det nødvendigste til en ti dages tur til Maine i USA. Turens formål var en fotoskole i byen Rockport, og det nødvendigste var to T-shirts, en barbermaskine, lidt dykkerudstyr og ca. 50 kilo undervands fotoudrustning. Heldigvis stod lceland Air for transporten over dammen, så den acceptable bagage mængde var 2 x 32 kg plus håndbagage (hvor der gemte sig 28 kg alm. Fotoudstyr)

Alle disse besværligheder og prøvelser med at omlade udstyr mellem overnatninger og nye fly, gennemgik jeg kun, fordi der forud ventede en uges undervisning af og med en at verdens bedste undervandsfotografer - amerikaneren David Doublet.Sammen med en canadisk fotograf, der fotograferer til det canadiske "Geographic" og fire amerikanske fotografer mødte jeg så David og hans kone Anne - samt deres datter, Emely.

David Doublet er kontraktfotograf for "National Geographic" og en af de få fotografer der stort set kun tager undervand billeder. Han er i midten at fyrrene og har dykket og fotograferet siden han var tolv. Han viste sig at være meget åben angående hvordan han tager sine billeder og hvilket udstyr han bruger.. Man kan som regel se på et uv-billede om det er taget at David Doublet. Vi fik gennemgået udstyret - han sværger selv til Aquaticahuse - et formstøbt alluminiumshus, der bliver lavet i Canada - hvori han sætter Nikon'er og Canon'er. Objektivsortimentet dækker brændevider fra 14 mm til 200 mm macro, mens lys siden bliver klaret med et større batteri blitz i alle størrelser samt lamper. Såvel på kurset, som når han er på opgave, har han en personlig" assistent med ned.. Denne "buddy" bliver ikke medbragt af sikkerhedsgrunde, men bliver udelukkende medbragt for at kunne bære ekstra kamerahuse samt lys udstyr. Han har fotograferet ned til 70-meters dybde, men, som han sagde, på den dybde ville han helst bruge noget specielt fotoudstyr. . . På normale uv-opgaver medbringer David op tit elleve kameraer - heraf kun få Nikonos'er.

Vi fik alle kritiseret vores medbragte dias og fik gode råd om hvordan vi skulle forbedre teknikkerne. Hver dag ugen igennem tog vi ud til bugten i nærheden, hvor vi så hankede op i udstyret og så vadede ud. Alle deltagerne var dykkere med mange timer på bagen - og sikkerhedsreglerne var simple... Vi skulle alle sammen komme op af vandet igen.

De opgaver vi fik i løbet af ugen var f.eks. næroptagelser 1:1, dvs. at det man fotograferer bliver gengivet i naturlig størrelse på filmen, fotografering med flere blitz, panorering, modlysoptagelser samt over/undervands-billeder. David svømmede selv rundt i bugten med sin assistent og fotograferede. Hver dag startede vi så kl. otte - efter morgenmaden - med at gennemgå samtlige billeder fra dagen før.

Ved slutningen af ugen var vi vist alle lidt trætte af de ret ensartede dyk.. Vi gik i vandet fra klipper i en skærgårdsbugt, og svømmede så alt efter opgave og temperament ned til max. 23 meter. Grunden til at dette efterhånden blev lidt ensformigt var, at sigten ugen igennem var mellem 50 cm og 2 meter... og bunden i bugten var mudder. Det var virkelig en god ting at vi dykkede enkeltvis, for blot det at en dykker svømmede over bunden i 2 meters højde, udløste en muddersky med en sigtbarhed der var negativ. Det mest spændende disse farvande åbenbarede for mig i løbet af de ca. 14 timer jeg spenderede i det våde element, var en rokke, en scorpiofisk (der ikke var samarbejdsvillig) samt hummere, der på det nærmeste lavede-et lynangreb på mig, søstjerner, der stak af fra mig (jo, de bevæger sig rimeligt hurtigt) og krabber der ikke havde lyst til at posere som fotomodeller.

På den anden side var det inspirerende at være sammen med nogle meget dygtige fotografer og udveksle ideer og erfaring.

Vi fulgte på skift David på hans safarier, og der var interessant at se hvor selv sikkert han behandlede både sit udstyr - og motiverne.

David har ikke høje tanker om Nikonos systemet. Mest pga. at man skal gætte sig til afstanden og ikke ser det "rigtige" billede i søgeren. Vi startede kurset om mandagen, og allerede tirsdag aften fik vi en mulighed for at se om David havde humoristisk sans... Ved middagsbordet fik vi vores film tilbage fra fremkaldelse. Vi var to der af forskellige grunde fik totalt sorte film tilbage... Og så var det at vi skiftede to af Davids tre film ud med de sorte film.. .sådan bare for sjov...og så ventede vi på at familien Doublet skulle komme ned til middagsbordet. Ti minutter senere kom de alle tre.. og David spurgte efter sine film. Vi - seks mand høj, forsøgte at lade være med at grine, og prøvede at se naturlige ud, da han tog sine film op.. Den første han tog op var den "ægte".. og den gennemgik han med små grynt.. "good, good, great shot, good for publishing" . . .osv. Han var tilfreds med sine billeder... Så tog han film nummer 2 - og konstaterede hurtigt at den var totalt sort. - "It must be that damm Nikonos" var hans eneste kommentar.. og så kom turen til film nummer tre. Han tog filmen op og så så han pludselig helt forkert ud i ansigtet. Da det efter nogle sekunder gik op for ham at også denne film var helt sort, rystede han på hovedet og sagde "This can't be my film"..

Desværre brød vi sammen i latter hulken på dette tidspunkt.. og gav ham de rigtige film.. Da det så gik op for ham, at vi havde lavet denne lille practical joke med ham, brød han, Anne og hans datter også sammen af grin.

Ved et diashow den følgende aften, hvor alle skolens 150 elever var samlet for at se hans billeder, blev han spurgt, hvad der havde været hans mest skræmmende oplevelse i al den tid han havde været undervandsfotograf. .og svaret lod ikke vente på sig. - Det var da mine elever byttede mine film igår, så jeg fik nogle totalt sorte
Det var forfriskende at møde en fotograf der både er en af verdens bedste - og alligevel er "meget nede på jorden" - og som kan gøre grin med sig selv.


Peter Hauerbach


Denne artikel kommer fra Vedbæk Sportsdykkerklub
http://vskdyk.dk/

Internetadressen til denne artikel er:
http://vskdyk.dk//modules.php?name=News&file=article&sid=17