Moduler
· Hjem
· Arkiv
· Brugerforum
· Kalender
· Kontakt
· Web Links
    Login
Brugernavn

Kodeord

Glemt kodeord - klik her
Er du ikke oprettet som bruger? Du kan kontakte webmaster og bede om at f en brugerprofil. Som bruger og klubmedlem kan du deltage i arrangementer via kalenderen, ndre opstning, skrive artikler og kommentarer samt modtage vores nyhedsbrev.
Warning: preg_match(): Unknown modifier '/' in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/includes/counter.php on line 35 Warning: preg_match(): Unknown modifier 'p' in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/includes/counter.php on line 35 Warning: preg_match(): Unknown modifier '/' in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/includes/counter.php on line 35
 Snarensvend
Ture/aktiviteter

Så lykkedes det - Lørdag den 16 juni, blev 3 1/2 års arbejde kronet med held, og de formodede rester af Chr. IV s orlogsskib, fregatten Snarensvend fundet. Mange har spurgt mig denne Snarensvend var for noget, så derfor lidt om dette.

Skibet var, som navnet siger, en hurtig fregat.

Hvordan gik det så til at den endte på bunden at Øresund ?Efter Roskildefreden i marts 1658, måtte vi afstå grænsefæstningen Bohus til Svenskerne. Derfor bjergede man så meget at det værdifulde fæstningsudstyr som muligt for at føre dette til København. Snarensvend var et af de skibe der blev benyttet hertil.

I slutningen af august 1658 sejlede man derfor af sted lastet til randen. Undervejs lagde man ind til Kronborg. Imidlertid var striden blusset op igen, og en lille styrke svenskere gik om morgenen den 22 august iland, og sneg sig ombord, overrumplede besætningen, satte sejl og stod over Sverige. Så snart man fra Kronborg blev klar over at skibet var faldet i fjendehånd, blev det beskudt af fæstningens kanoner og ramtes under vandlinien, hvorefter det begyndte at synke.

Et forsøg af svenskerne at sætte skibet på grund for at bjærge den værdifulde
last mislykkedes, og det sank på 2o m. vand.

Som det sikker klart fremgår at foranstående udrag at en skibsilste fra 1652, som vi har fundet i rigsarkivet, kan vi se lidt om skibets dimensioner, bestykning og besætning. Dette betyder oversat til klart sprog.

Længde: 52 1/2 alen ~31,9m
Dybgang: 4 3/4 alen ~2,9m.
Bredde: 10 1/2 alen ~7,6m.

Desuden kan læses at skibet avde 36 kanonporte, fordelt på 2 dæk. Kanoner.
Den havde 3o kanoner fordelt som følger:
16 stk. 10 pundige
10 stk. 6 pundige
4 stk. 4 pundige


Til sidst kan læses at besætningen var på 80 personer:

Officerer og matroser 52
Navigatører 20
Soldater 8

Nok om det -- HVAD GØR VI NU!
Vi star for første gang i klubbens historie med en enestående mulighed for at stå som udøvere at et sensationelt marine arkæologisk projekt.

Derfor behøver vi støtte og samarbejde, jeg tænker ikke her på økonomi, men mere på den tanke at alle i klubben, bestyrelse og medlemmer vil bakke op om den fælles opgave det kan blive med et projekt af denne størrelse.
Der er mange ting der skal falde i "hak , her tænker jeg f.eks. forbindelsen til de relevante myndigheder; Nationalmuseet, Fredningsstyrelsen, dagspressen etc.
Vi vil nu i Arkæologisk udvalg, prøve at finde den rette metode for at komme i gang, og beder alle som er intresseret i at være med, om at ringe til undertegnede. Vi vil så når vi har diskuteret sagen i udvalget, indkalde til et fællesmøde, hvor vi vil danne de arbejdsgrupper, som jo nok må regne med at være i sving de næste par år.

Flemming, Arkæologisk udvalg

Publiceret af Flemming Moberg Dato: Lrdag, 16. juni 1984 kl. 18:49:53
 
    Relaterede links
· Mere om Ture/aktiviteter
· Artikler af Flemming Moberg


Mest lste artikel om Ture/aktiviteter:
Storvildtstur til Rødehavet

    Artiklens stemmer
Gennemsnitlig stemme: 0
Stemmer: 0

Vr venlig lige at stemme p denne artikel:

Fremragende
Meget God
God
OK
Drlig

    Valg

 Printervenlig side Printervenlig side

"Snarensvend" | Log ind / Bliv bruger | 0 kommentarer
Alle kommentarer tilhrer indsenderen. Vi er ikke ansvarlige for indholdet og kan ikke tages som udtryk for vores synspunkter.

Anonyme kan ikke skrive kommentarer. Vr venlig at oprette dig som bruger.
VSK - Vedbk Strandvej 366 - 2950 Vedbk