Moduler
· Hjem
· Arkiv
· Brugerforum
· Kalender
· Kontakt
· Web Links
    Login
Brugernavn

Kodeord

Glemt kodeord - klik her
Er du ikke oprettet som bruger? Du kan kontakte webmaster og bede om at f en brugerprofil. Som bruger og klubmedlem kan du deltage i arrangementer via kalenderen, ndre opstning, skrive artikler og kommentarer samt modtage vores nyhedsbrev.
Warning: preg_match(): Unknown modifier '/' in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/includes/counter.php on line 35 Warning: preg_match(): Unknown modifier 'p' in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/includes/counter.php on line 35 Warning: preg_match(): Unknown modifier '/' in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/includes/counter.php on line 35
 Rødehavet
Nyt fra klubmedlemVel ankommet til Cairo gjorde vi det, vi fandt mest fornuftigt: at stikke af fra byen hurtigst muligt. Vi ankom klokken ti om aftenen og tog flyet til Hurghada tidligt næste morgen. Allerede på flyet fik vi et godt indtryk af, hvad vi kunne forvente os. Ligeså goldt, gult, forblæst og gudsforladt og overophedet landskabet så ud, ligeså tiltalende var kyst- området med turkisblåt og stærkt blåt vand med koral-atoller, der lovede masser af liv under vandoverfladen.
Vi bumlede videre fra flypladsen ud til Hurgheda by, der havde den samme gul-brune farve som det omkringliggende landskab. Desværre, for os, var dagens dykketure allerede i gang, vi var ankommet en halv time for sent. Noget skulle vi have ud af dagen, så efter vi havde beset vores logi og spist en udmærket frokost, tog vi per fod videre ned ad kysten med snorkel udstyret under armen.

Efter ca. to kilometer smuttede vi finnerne i vandet. Det varede ikke længe, før vi fandt den mørke kant ca. tyve meter ude, som udgjorde kanten af revet og dermed lovede masser af liv. Der dukkede små hidsige, stribede jomfrufisk op. Vandet var utroligt varmt tæt inde ved stranden. Det føltes som sådan noget, man nedsænker sit legeme i efter en tænderklaprende tur i Pløresund. Snorkelturen i sig selv var en rejse til Egypten værd. En eller anden indisk rnaharajah havde tabt sin skattekiste ned over revet. Fiskene var små, men ufatteligt smukke i deres farver, glitrende stærkt lilla, skrigende citrongule, appelsinorange, turkis-grønt osv. Kort sagt farver som hverken en maler eller fotograf kan gengive 100%. Det skal ses for at forstås. Af fiske-arter var der de velkendte klovnfisk som vogtede over deres anemoner, sommerfuglefisk, papegøjefisk som græssede på kotalrevet, kejserfisk, kirugfisk, kort sagt alle farvesammensætninger og faconer var repræsenteret blandt koralrevets fisk. Der var både stenkoraller og bløde koraller med deres sære faconer og pastelfarver. Kenneth var så heldig at se en ottearmet blæksprutte forsvinde ind i sin hule under ham, og små skorpionfisk lå stille og ventede på et eventuelt bytte som måtte forvilde sig forbi. Livet på revet var mangfoldigt og tilsyneladende fredfyldt.
Lå man helt stille i vandet dukkede hundredvis af fisk op omkring een.

Næste morgen mødte vi op ved havnen og ventede på at blive fordelt ud til dykkebådene. Vandet i havnen var krystalklart og vi kunne ned til bunden 15 m. Bropillerne var overgroet med bløde koraller og de tåler endda ikke forurening. Da vi var nye, skulle vores dykkeleder - Harry - på novicebåden, se om vi kunne klar os i vandet, tåle varmen osv. Vi sejlede ud kl. 9.00 med en broget forsamling af italienere, tyskere, belgiere, englændere, kinesere osv. -. BBC var på en anden båd, hvor de skulle optage undervands film omkring aftrækkerfiskens yngleadfærd. Udstyret var en 15 liters flaske, uden reserve og ubegrænset dykketid. Efter en 1/2 times sejlads kom vi til et område kaldet Ciftun. Der lå de koralsøjler vi skulle dykke på. Denne kæmpe "søjle" lå på 20 meter vand med "bordet" ca. en meter under vandoverfladen.


Det var noget helt andet end hvad vi var vandt til fra vore dyk i Øresund. Nå, vi hoppede så ud i det sammen med Harry og 3 andre novicer. Det var det største akvarium jeg nogensinde havde været i. Vi begyndte straks at lede efter glasruden på vej ned ad søjlen, men inden nedstigningen havde vi allerede tabt sutten af munden af bare befippelse og glemte at trække vejret. Snorkelturen dagen inden var en aperitif. Dette overgik alt. Her var selve fyrstens skattekammer. Fiskene havde de vildeste farver og faconer. Moder natur havde for længe siden overgået Pablo Picasso. Det øverste del af bordet var dækket med kæmpemuslinger der enten var blå, eller bordeaux med guldpletter og kanter. Længere ned ad søjlen ca. 1 meter, kom blødkorallerne som lignende broccoli med deres pink, lyserøde og hidsigt røde farver. Hele vejen ned var vi omgivet af en tæt sværm af fisk, især de små orange flamme gylter. Citrongule og røde svampe var der mellem korallerne. Søjlen var tæt pakket med liv fra 0 til 20 meter.

Harry havde forinden fortalt os at vi måtte passe på ikke at beskadige korallerne med hurtige finnebevægelser eller mangel på afbalancering eller armbevægelser, da korallerne er meget skrøbelige og nemt brækker af. I øvrigt kunne korallerne give nogle grimme sår som havde svært ved at hele, hvis vi skar os på dem. I øvrigt er det bedst slet ikke at røre ved revet. En del af de smukke fisk, bløddyr og koraller er ikke helt ufarlige, hvis man ikke kender dem og deres adfærd godt. Nede på bunden viste Harry os en dragefisk på ca. 30 cm, som han straks begyndte at lege med. (Det kan ikke tilrådes for ukyndige, da dens stik er lige så giftig som kobraslangens). Lidt derfra lå en blåplettet rokke i sandet, men flyttede sig, da vi nærmede os den. Kenneth og jeg fandt en tunnel med tusindvis af små glasfisk. Vi svømmede igennem og alle fiskene vendte sig samtidigt idet de synkront blinkede som små spejle.

Dette var hvad vi oplevede på formiddagsdykket. Om eftermiddagen gjorde vi bekendtskab med en 3 meter muræne som fulgte efter Kenneth. Den var åbenbart vandt til at få mad fra dykkerne og den lignede en slukøret terrier, da Kenneth intet mad havde til den. Det var den første af 3 vi så på dette dyk. (PS: Muræner er IKKE farlige. Kun hvis mennesker terroriserer den eller putter hånden inde i dens hule bliver den sur. Det er da klart, der vil jeg også være hvis folk behandlede mig eller mit hjem på samme måde).

Foruden de mange væsener vi oplevede på vores ture kom vi også ud til mere øde atoller hvor der fandtes forskellige skibsvrag, der var interessante at se på, bl.a.: "Dunraven", Vinfragteren, Flisefragteren osv. Desværre, da vi nærmede os området omkring Ras Muhammed (sydspids af Sinai), oplevede vi mange beskadigede og døde rev, som åbenbart var blevet overdykket af mindre forsigtige mennesker.

Desværre så vi ingen hajer på denne tur, men hvis man er haj entusiast kan det bedst gøres ved at søge ned på 30-40 meter og svømme et stykke ud fra revet. Ude i det åbne vand findes der hammerhajer, hvidtippet og sorttippet revhajer m.m. Om aftenen søger de højere op og tættere ind på revet. Det kunne vi blandt andet opleve på maldiverne, og som så vores næste artikel fra det store udland vil omhandle.

God Dykkelyst!
Jane Anthony

Publiceret af Jane Anthony Dato: Onsdag, 02. november 1988 kl. 18:36:16
 
    Relaterede links
· Mere om Nyt fra klubmedlem
· Artikler af Jane Anthony


Mest lste artikel om Nyt fra klubmedlem:
Ny badevandsvarsling for Øresund

    Artiklens stemmer
Gennemsnitlig stemme: 0
Stemmer: 0

Vr venlig lige at stemme p denne artikel:

Fremragende
Meget God
God
OK
Drlig

    Valg

 Printervenlig side Printervenlig side

"Rødehavet" | Log ind / Bliv bruger | 0 kommentarer
Alle kommentarer tilhrer indsenderen. Vi er ikke ansvarlige for indholdet og kan ikke tages som udtryk for vores synspunkter.

Anonyme kan ikke skrive kommentarer. Vr venlig at oprette dig som bruger.
VSK - Vedbk Strandvej 366 - 2950 Vedbk