Moduler
· Hjem
· Arkiv
· Brugerforum
· Kalender
· Kontakt
· Web Links
    Login
Brugernavn

Kodeord

Glemt kodeord - klik her
Er du ikke oprettet som bruger? Du kan kontakte webmaster og bede om at f en brugerprofil. Som bruger og klubmedlem kan du deltage i arrangementer via kalenderen, ndre opstning, skrive artikler og kommentarer samt modtage vores nyhedsbrev.
Warning: preg_match(): Unknown modifier '/' in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/includes/counter.php on line 35 Warning: preg_match(): Unknown modifier 'p' in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/includes/counter.php on line 35 Warning: preg_match(): Unknown modifier '/' in /customers/9/5/1/vskdyk.dk/httpd.www/includes/counter.php on line 35
 Fulton-togt 1993
Nyt fra klubmedlemen følgende lærerige dykkeroplevelse er oplevet på DSF arkæologiske Fulton togt august 1993. En beskrivelse af selve togtet findes i Sports Dykkeren Nr. 6 december 1993.

Vi dykker på Amigo som er en 3 mastet skonnert (et søsterskib til Fulton) der sank i 1975 under bugsering og nu er overbegroet med anemoner.

Sidst på dagen begynder det at blæse op, rorspillet på Amigo som Fulton er bundet på trækkes af, og Fulton driver. Der er to dykkerhold i vandet mens Fulton driver væk fra positionen.

Hold nr 2 er netop entreret vandet og de følger bundtovet ned til bunden. Da de kan se bunden, ser de samtidig en stor klods som bundtovet er fastgjort til komme i mod dem (den store klods er rorspillet fra Amigo 75-100 kg). Efter at havet veget svømmer de i den retning hvor klodsen kom fra i et forsøg på at finde Amigo. De finder ikke Amigo og går til overfladen.Hold nr 1, hvor undertegnede er på, svømmer rundt på vraget imens rorspillet rives af. Da vi kommer tilbage til agterenden for at gå op, observerer vi at bundtovet og dét det er fæstnet til er forsvundet. I stedet er der en mindre tov til en markeringsbøje, som i stedet benyttes.

På Fulton observer man ikke øjeblikkelig at skibet driver væk, da rorspillet holder bundtovet stramt. Dykkerlederen tror først at dykkerne stadig er i vandet, og standby-dykkeren forberedes på at gå i vandet. Inden han sendes i vandet observeres dog, at Fulton driver, og der sendes en gummibåd ud for at lede efter dykkerne.

Hold nr 2 (sidste hold) driver med strømmen og findes først da de ligger tættest på Fulton, og har en synlig kombineret hævesæk/overfladebøje (en 1.5 meter lang tynd rød sæk).


Hold nr 1: vi ligger på positionen med en lille markerings bøje (på størrelse med en fodbold), der er bundet på vraget, og vi har en „dive allert" (en lille højtlydende hyler der sidder på lavtryksslangen). Fulton er allerede drevet en del da vi kom op, og de kan ikke høre vores dive allert. Da hold nr 2 kommer til overfladen kan de høre vores dive allert.

Problemet for os (hold 1) er at vi ikke er særlig synlige, da vi begge ligger lavt i vandet, har sorte dragter og vigtigst sorte hætter. Bølgerne er op til en halv meter høje, og det begynder at regne. Da vi har ligget 20 minutter i overfladen smider jeg mit blybælte for at ligge højere i vandet og signalere med mine lysegrønne finner. Min makker som før har ligget på markeringsbøjen, signalerer med den. Han mister sin maske og snorkel som en bølge slår af, da han kommer til at ligge lavere i vandet.

Vi (hold 1) når at ligge en halv time i overfladen. Største delen af udgifterne til ny maske, snorkel og blybælte dækkes af togtet. Rorspillet fra Amigo kan ses på Søfartsmuseet i Marstal.

Konklus ion: „dive allert" og en kombineret overfladebøje/hævesæk er rigtige gode sikkerhedsforanstaltninger at have med, hvis der er mulighed for strøm. Dykkerlederen skal vide hvor dykkerne er og om skibet driver.

Andreas

Uddannelses lederens kommentar:

Hold 2 gjorde det rigtige, de forblev på den position der var kendt af Fulton.

Dykkerlederens fejl var følgende:

Havde ikke styr over situationen, d.v.s. manglede en eller flere udkiksposter til at holde øje med dykker i vandet, skibe der nærmer sig eller at båden driver.

I mellemtiden kunne dykkerlederen koncentrerer sig om de folk der skal i vandet, tider på dem der er i vandet o.s.v.

Det er dybt uforsvarligt at dykkerleder, fartøjsfører og hjælper ikke observerer at Fulton driver.

Hvis du næste gang bliver dykkerleder bør/skal du benytte de folk til udkigsposter der er brug for, samt 1 stand-by dykker.

Det er dig der bestemmer og det er dit ansvar at dykkerledelsen køre ordentligt
og sikkert iflg. DSF sikkerhedsregler.

Er du i tvivl om dette så kontakt uddannelses udvalget.

Publiceret af Andreas Magnusson Dato: Onsdag, 06. oktober 1993 kl. 18:28:56
 
    Relaterede links
· Mere om Nyt fra klubmedlem
· Artikler af Andreas Magnusson


Mest lste artikel om Nyt fra klubmedlem:
Ny badevandsvarsling for Øresund

    Artiklens stemmer
Gennemsnitlig stemme: 0
Stemmer: 0

Vr venlig lige at stemme p denne artikel:

Fremragende
Meget God
God
OK
Drlig

    Valg

 Printervenlig side Printervenlig side

"Fulton-togt 1993" | Log ind / Bliv bruger | 0 kommentarer
Alle kommentarer tilhrer indsenderen. Vi er ikke ansvarlige for indholdet og kan ikke tages som udtryk for vores synspunkter.

Anonyme kan ikke skrive kommentarer. Vr venlig at oprette dig som bruger.
VSK - Vedbk Strandvej 366 - 2950 Vedbk